Manisa’nın Alaşehir ilçesinde sağlık açısından değerli olan iğde ağaçlarının sayısı her geçen yıl azalıyor. Meyvesi, yaprağı, çekirdeği ve çiçekleriyle şifa kaynağı olarak bilinen iğde artık pek çok bahçede görülmüyor. Alaşehirli çiftçi Mustafa Akçam, arazisinde kalan son iğde ağacını korumaya çalıştığını belirterek “Eskiden her evde bir iğde ağacı olurdu, şimdi nesli tükenmek üzere” dedi.

Şifasıyla bilinen geleneksel meyve
Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişen iğde; sindirimi düzenlemesi, bağışıklığı güçlendirmesi, kolesterolü düşürmesi, kan şekerini dengelemesi ve karaciğer yağlanmasını azaltmasıyla biliniyor. Çekirdeği tozu da antioksidan özellikleriyle ödem atımına, mide–bağırsak sorunlarına, kan basıncının düşmesine ve öksürüğün hafiflemesine katkı sağlıyor. Yaprak, çiçek ve meyvesi ise çay olarak tüketilebiliyor.
Pazarlarda nadir bulunuyor
Bir zamanların uzun kış gecelerinin vazgeçilmez meyvesi olan iğde, artık pazarlarda nadiren görülüyor. Alaşehir semt pazarında kilosu 200 TL’den satışa sunulan iğdeye talep olsa da üretim her yıl biraz daha düşüyor.




