Manisa'nın dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin anavatanı Sarıgöl, yılın bu dönemlerinde kendine has bir kültürel şölenle yankılanıyor. Sonbahar hasadının ardından kışlık hazırlıkların başladığı ilçede, evlerin bahçelerinde kurulan odun ateşli büyük kazanlardan yükselen buhar sadece pekmezin kokusunu değil, asırlık geleneğin ruhunu da taşıyor. Bölgede ''Pekmez Köpüğü'' adı verilen bu ritüel, kaynayan üzüm şırasının ilk ve en saf halini komşularla paylaşma esasına dayanıyor.
Sarıgöl'de yüzyıllardır süregelen pekmez yapım süreci, zorlu ve uzun emek gerektirir. Şıra, kazanlarda saatlerce kaynatılırken, yüzeyinde oluşan ve şıranın temizlenmesine yardımcı olan bu hafif köpük, kepçelerle dikkatlice toplanır. Toplanan köpük tabaklara alınarak önce komşularla paylaşılıyor. Bu uygulama pekmezin tüm kış boyunca bereketli olması için yapılan yüzyıllardır süregelen bir gelenek olarak adından söz ettiriyor.