T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve bir yandan kültürümüzü uluslararası sanat formlarıyla buluştururken, diğer yandan şehirlerimizin marka değerini artırmayı hedefleyen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki ikinci durağı Manisa oldu. Bu yıl ilk kez, Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına katılan Manisa’da festivalin ilk gününde her yaştan sanatsever, etkinliklere büyük ilgi gösterdi.
Festival kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açılışı yapılan Manisa Müzesi ve İl Halk Kütüphanesi, etkinliklerin merkezi oldu. Manisa Müzesi Avlusu’nda Gökhan Doğan’ın yapay zekâ destekli eseri “Seyyah: Anadolu Medeniyetleri” eseri de festivalde sanatseverlerle buluşmaya başladı. Göbeklitepe’den günümüze Anadolu medeniyetlerini konu alan eser, lidar ve görüntü işleme teknolojileriyle izleyicileri geçmişin bir figürü olarak kurgulayarak büyük ilgi çekti.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi arşivlerinden seçilen Türk resim sanatçılarının eserlerinin, on sanatçının yaratıcı dokunuşları ve dijital araçlarla yeniden yorumlandığı “Köklere Yolculuk Dijital Sanat Sergisi” ise Manisa Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
"Geçmişten Günümüze Manisa Antik Şehirleri" gibi sergilere ev sahipliği yapan Manisa Müzesi’nde, Nuri Pakdil’in edebi ve fikri mirasının Hüseyin Ünlü ve Ahmet Öğreten gibi sanatçıların çalışmalarıyla bir bütünlük içinde sunulduğu “Nuri Pakdil ve Kudüs” sergisi de, Filistin mücadelesine bir saygı duruşu olarak yer aldı.
Şehrin dört bir yanı sergi alanı
Festival kapsamında, şehrin birçok farklı noktasında “Lidya’nın İzleri”, “İzler ve Yansımalar: Hat ve Tezhip Sergisi”, “Geleneksel Manisa Bezi”, “Manisalı Sanatçılar”, “Yaşayan Miras: Ahşap İşleri Sergisi”, “Türkiye'nin Minyatürleri”, “Dijital Hareketli Minyatür Uygulaması”, “Osmanlı Dönemi Manisa”, “Geleneksel Türk El Sanatları”, “Karma Görsel Sanatlar” ve “Gökyüzünden Türkiye” sergileri de sanatseverlerle buluştu.
FotoMaraton etkinliğinde onlarca fotoğrafçı, festivalin en güzel karelerini yakalamak için yarıştı.
Kurşunlu Han’da “Dijital Haraketli Minyatür Uygulaması” gösterimi kapsamında; Nakkaş Nusret Çolpan'ın eserlerinden yola çıkarak hazırlanan "Yerle Gök Arasında Bir Nakkaş: Nusret Çolpan" dijital hareketli minyatür eserleri sanatseverlere farklı bir deneyim sundu.
Geleneksel Sanatlar Derneği’nin ''Türkiye'nin Ustaları” belgeseli ile izleyiciler, Kurşunlu Han’da zanaatkârların emeği ve ustalığın izlerinin perde arkasına tanıklık etti.
Tiyatro, Opera, Söyleşi…
Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festival kapsamında Manisalılarla buluşuyor.
İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sergilenen “Folklorama Müzikali”, sanatseverlere eğlenceli anlar yaşattı. Zengin türkü mirasımızdan seçilen eserlerin çok sesli, düet ve dansla yorumu olan “Folklorama” müzikali Türk kültürünün çeşitliliğini ve derinliğini yansıtarak izleyicilere unutulmaz bir deneyim yaşattı.
Müzisyen Eşref Ziya, “Ağlama Karanfil” konseriyle dinleyenleri Manisa İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda maneviyat dolu bir yolculuğa çıkardı.
Manisa İl Halk Kütüphanesi Bahçesi’nde düzenlenen “Kompost Yapma Sanatı” etkinliğinde Sima Özkan çocuklarla buluştu. Etkinlikte çocuklar doğayla ilgili farkındalık sahibi olurken, ayrıca kendi kompostlarını yapabilmeyi öğrendi.
Çocuklar Doyasıya Eğlendi
Atatürk Kent Parkı Çocuk Etkinlik Alanı’nda kurulan ve birbirinden renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, tiyatrolar, oyun alanları ve daha birçok etkinliği bir araya getiren “Çocuk Köyü”, minik misafirlerini ağırlamaya başladı. Festivalin ilk gününde çocuklar, “Özgür Özgülgün ile Tarihe Yolculuk” etkinliği ve “Maskot Mehter Gösterisi” ile eğlenceli anlar yaşadı.
Manisa Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşen; “TÜRSAK ile 21. Çocuk Filmleri Festival Etkinlikleri” de Forum Magnesia AVM’de çocuklarla buluştu.
Manisa İl Halk Kütüphanesi’nde Ayşegül Dede, “İyilik Yap, Deniz At” etkinliğinde miniklerle bir araya geldi. “Dublaj Kutusu” etkinliğinde kendi sesleriyle kitapları seslendiren çocuklar, “Hacivat ve Karagöz Atölyesi” ve “Taş Bebek Atölyesi”nde ise el becerilerini geliştirdi.
Sanat Sokakta
Festival kapsamında, Forum Magnesia AVM içine yerleştirilen piyanolarda gençler, “Sen de Çal” projesi kapsamında yeteneklerini sergiledi. “Sen de Söyle” kabininde ise Manisa’nın yeni yıldızı olabilmek için ilk adımlarını attılar. 8 Havuz Meydanı, Tarzan Meydanı ve Cafe Sera önünde kurulan Sokak Sahnesi’nde genç müzisyenler performanslarını izleyicilerle buluşturdu.