Lidya Uygarlığı’nın başkenti olan ve madeni paranın doğduğu yer olarak kabul edilen Sardes’in önemi, bu konudaki en üst otorite olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından tescil edildi. Sart’ta bir süredir incelemeler yapan ve heyetlerle bölgeyi ziyaret eden UNESCO yetkilileri sonunda müjdeyi verdi: Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edildi.
Anadolu’nun yerli kültürü olan Lidya medeniyetine dair güçlü arkeolojik ve mimari kalıntılarıyla dikkat çeken Sardes Antik Kenti ve Bintepe Tümülüsleri, Türkiye çapında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan 22. alan oldu.
Lidyalıların, madeni parayı icat etmeleri ve dünyaya bu değeri armağan etmeleriyle ekonominin temel taşlarından birini oluşturduğunu belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Sardes’in “Dünya Mirası” olarak kabul edilmesini memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi.
Yüksel, Lidyalıların ekonomiye can verdiği bu topraklarda Salihlili esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak katma değer üretmeye; bölgesel ve ulusal düzeyin yanı sıra uluslararası çapta da Salihli’nin ismini duyurmaya devam ettiklerini kaydetti.
“Lidya Uygarlığı’nın mirası olan çok değerli topraklarda yaşıyoruz"
Sardes’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının dikkatleri bölgeye çekeceği ve kısa zamanda turist sayısını artıracağı görüşünü savunan Yüksel, şunları söyledi:
“Lidya Uygarlığı’nın mirası olan çok değerli topraklarda yaşıyoruz. Tarım alanındaki avantajımızın yanı sıra son zamanlarda sanayide de önemli hamleler dikkat çekiyor. Tarihi ve kültürel mirasımızın önemi inkar edilemez ama bu güne kadar gelen turist sayısında Efes’in çok gerilerinde kalıyorduk. İnanıyorum ki UNESCO’nun aldığı bu karar gözlerin Salihli’ye çevrilmesine imkan sağlayacak ve Artemis, Gymnasium, Bintepeler turistlerin başlıca uğrak yerlerinde biri haline gelecek. Bu durumda bize düşen görevler varsa onları da yerine getirmek için çalışmalar yapacağız. Bütün ilgili kurumlar programlarını bu doğrultuda revize etmelidir.”
Lidya Uygarlığı’nın başkenti, dünyanın ilk madeni parasının darp edildiği bu coğrafyada gezip görülecek çok eser bulunuyor. 20 metre kalınlığında ve antik dönemde yüksekliği 15-20 metre olduğu düşünülen surlarıyla, 7 bin 500 hektarlık dev nekropol (gömü) alanıyla dikkat çeken Sardes Antik Kenti’nde gece müzeciliği uygulaması da bir süre önce başladı.
Foto: Para Kongresi her yıl Sardes’in tarihi atmosferinde düzenleniyor.