Manisa’da doğa tutkunu kuş ve kelebek gözlemcisi Osman Fidan, ilkbaharla birlikte göç eden kuşları ve uyanan kelebekleri fotoğrafladı. Spil Dağı, Yuntdağı ve Uncubozköy gibi farklı bölgelerde yapılan gözlemlerde, nadir türler objektiflere yansıdı.

1. Manisa Mesir Tiyatro Festivali büyük ilgi gördü 1. Manisa Mesir Tiyatro Festivali büyük ilgi gördü

Göç yolundaki nadir türler görüntülendi

Göç mevsiminin başlamasıyla birlikte kuşlar yeniden Manisa semalarında görülmeye başladı. Bu dönemde çeşitli noktalarda fotoğraf çekimleri yapan Osman Fidan; Spil ve Yuntdağı’nda Bıyıklı Ötlegen kuşunu, Yuntdağı’nda Kızıl Kiraz Kuşu’nu, Uncubozköy Gölet alanında Orman Fistosu kelebeğini ve Çobanisa’daki taş ocağı çevresinde Gök Ardıç kuşunu görüntüledi.

Baharla birlikte doğada canlanan türlerden biri olan turuncu süslü kelebeğin yumurtasını da fotoğraflamayı başaran Fidan, doğadaki detayları belgelemeye devam etti.

"Bu kuşlar göç döneminde ortaya çıkıyor"

Doğa fotoğrafçısı Osman Fidan, göçmen türlerin fotoğraflanmasının sabır ve dikkat gerektirdiğini belirterek şunları söyledi:

“İlk olarak belirli noktalarda gözlem yapıyoruz. Spil Dağı’nda, Yuntdağı’nda, Uncubozköy Kent Ormanı Gölet bölgesinde sabahın erken saatlerinden öğlene kadar gözlemlerimizi sürdürüyoruz. Bazen şanslıysanız anlık olarak yakalayabiliyorsunuz ama çoğu zaman saatlerce beklemek gerekiyor. Bu kuşlar sürekli burada bulunan türler değil; göç esnasında kısa süreliğine görülebilen nadir türler. Onları fotoğraflamak beni çok mutlu ediyor.”

Nadir kuşları belgeliyor

Fidan, birkaç ay önce Avrupa’nın kuzeyinde üreyen ve Türkiye’de ender görülen, göğsü turuncuya çalan parlak kızıl renkli, beyaz karınlı Kızılgerdan (Nar Bülbülü) adlı kuş türünü de fotoğraflayarak büyük bir başarıya imza atmıştı.

Kaynak: Haber merkezi